Skoči na vsebino
Domov » Daljinomeri » Laserski daljinomer Vortex Diamondback HD 2000

Laserski daljinomer Vortex Diamondback HD 2000

Tudi če dobro ocenite razdalje, se te med lovom na divjad nenehno spreminjajo. Pravilno razbrati oddaljenost živali v galopu in še pravi čas prilagoditi balistiko puške za zmagoviti strel ni mačji kašelj. Zato etični lovci cenijo zanesljivost daljinomerov. Pravilna izmera razdalj lahko naredi razliko med jelenjem golažem in zobanjem kislega grozdja, ko pride čas za popis letnega izkupička. Laserski daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 ponuja prav to.

Preprosta uporaba in nošnja

 • samo 2 gumba za upravljanje → hitra in enostavna uporaba
 • gumirano ohišje za lažji oprijem
 • odpornost na vlago in udarce
 • možnost uporabe na stativu
 • baterija CR2 → menjava brez orodja

Vortex Diamondback HD 2000 je prevlečen s teksturirano gumo za varen oprijem. Daljinomer se udobno prilega vaši dlani. Na vrhu naprave sta samo 2 gumba (meni in meritve), ki sta na dosegu vaših prstov.

Naprava je vodoodporna, varna za uporabo v močnih nalivih in lahko prenese nenamerne udarce med gibanjem po zahtevnem terenu.

Daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 – sestavni deli (vir: slike Vortex)

Ta laserski daljinomer tehta 215 gramov, vendar je zelo robustna in kakovostno izdelana naprava. Kompaktna oblika vam bo prihranila nekaj prostora  pri shranjevanju vaše lovske opreme.

Ko ste na poti, lahko Vortex Diamondback HD 2000 pripnete za pas s sponko, ki je že pritrjena na levi strani daljinomera. Ob daljinomeru prejmete še mehko nosilno torbico in zapestno vrvico. Slednja je dovolj dolga, da lahko daljinomer nosite okoli vratu. Če želite Vortex Diamondback HD 2000 pritrditi na fiksno podlago, ima naprava na spodnjem delu navoj za trinožno stojalo.

 

Pozornost na potrebe uporabnika je opazna tudi pri zamenjavi baterije CR2. Pokrovček baterije je enostavno odstraniti z vrtenjem v nasprotni smeri urnega kazalca. Vortex Diamondback HD 2000 je opremljen s svetlobnim indikatorjem, ki zasveti, ko napolnjenost baterije pade pod 25%.

Saj ne, da morate biti kaj posebej skrbni pri izklapljanju baterije, ko naprava ni v aktivni uporabi. Ena sama baterija CR2 (pri jakosti osvetlitve 3) po besedah proizvajalca zdrži več kot 2000 meritev razdalj.

Kateri daljinomer Vortex je pravi za vas? (2022)

Copperhead, Crossfire, Fury, Impact, Ranger, Razor, Viper … in Diamondback. LRF napravam proizvajalci marsikdaj ne naklanjajo kaj prida pozornosti. So na repu po pomembnosti in bržkone služijo zgolj diverzifikaciji prodajnega kataloga. Vendar to gotovo ne velja za Vortex Optics. 

Podjetje nenehno posodablja ponudbo laserskih daljinomerov, zato se dobro prepričajte kateri model je pravi za vas. Vortex 2000 HD je za odtenek dražji od najcenejše serije daljinomerov Crossfire, na katero prisegajo predvsem lovci na divje svinje.

Vortex Diamondback HD 200 bo zapolnil vrzel, ki jo je pustil ukinjen Vortex Ranger 1800 LRF. Kot že ime pove, Diamondback HD 2000 doda 200 jardov (približno 182 metra) največjemu dosegu starejšega modela Ranger. Za piko na i je Diamondback tudi malce ugodnejši (resda je razlika v ceni manj kot 50 evrov, a se ne bomo pritoževali).

Daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 – pimerjava modelov (vir slike: Vortex)

Upoštevajte le, da Diamondback HD 2000 omogoča samo 2 ciljna načina: Normal in Last (navadni in zadnji). Vendar pa način First Target Priority (prednost prvega cilja), ki izmeri razdaljo do najbližjega predmeta, na lovskem daljinomeru ni tako pomemben. Uporablja se predvsem pri golfu, za izmero razdalje do najbližje zastavice.

Dva ciljna načina in sedemkratna povečava

 • rdeče osvetljen OLED zaslon
 • 2 ciljna načina → navaden ali zadnji cilj
 • 3 načini merjenja → kontinuirano, HCD in LOS
 • 7-kratna povečava
 • izpis v metrih ali jardih

S časom merjenja 0,25 sekunde je Vortex Diamondback HD 2000 hitro orodje za vaše lovske potrebe. Merilni križ je poenostavljen krožec, ki razdalje izpiše v metrih ali jardih. Svetlost zaslona je nastavljiva (5 stopenj jakosti).

Daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 (vir slike: Vortex)

Sedemkratna povečava je dovolj močna za lov v gorah in na daljše razdalje.

Kot že omenjeno, sta na voljo dva ciljna načina (normalni in zadnji). Način zadnjega cilja je še posebej uporaben, ko je divjad delno zakrita ali je blizu nje več nepomembnih predmetov okolja, kot so grmovje in skale. Pri izbiri cilja Last Target Mode  bo laserski daljinomer prezrl moteče elemente v ospredju in izpisal razdaljo najbolj oddaljenega cilja.

Največji domet meritev

Ta model ponuja največji doseg približno 1830 metrov (2000 jardov). Za pravilno izmeritev razdalje do srne ali druge manjše odsevne površine, ste lahko oddaljeni največ 1280 metrov proč.

 • srna: 1280 m
 • drevo: 1645 m 
 • hiša: 1830 m
Daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 – največju domet meritev (vir slike: Vortex)

Načini merjenja

 • LOS –  merjenje linearne razdalje
 • HDC – merjenje ekvivalentne horizontalne razdalje
 • Scan – neprestano merjenje

Line of Sight (LOS) je najosnovnejši izpis meritve, ki upošteva samo dejansko tj. linearno razdaljo do opazovane tarče. V praksi pa je za pravičen strel potrebno upoštevati še marsikaj drugega, recimo naklon in zakonitosti terena.

Ekvivalentna horizontalna razdalja je primerna predvsem za lov na hribovitih pobočjih in strelih s preže, saj prikazuje razdaljo do cilja, kompenzirano s kotom. 

Daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 – ciljna načina HDC in LOS (vir slike: Vortex)

Tretji način merjenja je Scan Mode. Gre za neprestano oz. kontinuirano izpisovanje razdalj. Pri tem se vam ni potrebno osredotočiti na en sam cilj, je pa ta način izjemno priročen pri sledenju premikajočih živali. 

Daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 – kontinuirano merjenje (vir slike: Vortex)

Kaj prejmete ob nakupu?

Vortex Diamondback HD 2000 je eden najugodnejših laserskih daljinomerov te ameriške znamke. Za to ceno vam ponuja res veliko. Ob nakupu prejmete še celo vrsto dodatkov Vortex.

 1. Vortex Diamondback HD 2000 LRF
 2. mehka torbica
 3. trak za zapestje
 4. bungee vrvica
 5. krpica za čiščenje leč
 6. sponka za nošenje*
 7. 2-milimetrski imbus ključ
 8. trak za pripenjanje na oprsnico
 9. CR2 baterija
 10. Vortex VIP garancijski list

*predhodno nameščena na levi strani daljinomera

Tehnične podrobnosti

Vortex Diamondback HD 2000 LRF
Povečava: 7x
Največji domet meritev: srna: 1280 m
drevo: 1645 m
hiša: 1830 m
Največji naklon: +/- 60 stopinj
Vidno polje:  111 m/1000 m
Dimenzije & teža: 103 mm x 80 mm x 45 mm, 215 g
Baterija: CR2
Delovanje baterije: 2000+ meritev (jakost osvetlitve 3)
Garancija: 10 let

Vortex Diamondback HD 2000 je že na voljo v trgovinah s športno optiko.

Galerija slik

Summary
Article Name
Laserski daljinomer Vortex Diamondback HD 2000
Description
Tudi če dobro ocenite razdalije, se te med lovom na divjad nenehno spreminjajo. Pravilno razbrati oddaljenost živali v galopu in še pravi čas prilagoditi balistiko puške za zmagoviti strel ni mačji kašelj. Zato etični lovci cenijo zanesljivost daljinomerov. Pravilna izmera razdalij lahko naredi razliko med jelenjem golažem in zobanjem kislega grozdja, ko pride čas za popis letnega izkupička. Laserski daljinomer Vortex Diamondback HD 2000 ponuja prav to.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja