Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizija - Novosti » Kahles Helia TI 25 in TI 35

Kahles Helia TI 25 in TI 35

V začetku novembra 2021 je seznam proizvajalcev termovizijskih naprav pridobil dve impozantni imeni: Swarovski Optik in Kahles. Preseneča pa tudi, da je podjetje iz Guntramsdorfa predstavilo kar dva termalna monokularja: Kahles Helia TI 25 in Helia TI 35.

 

 

 

Termovizijska monokularja Kahles Helia TI 25 in TI 35 (vir slike: Kahles)

 

Preprosta uporaba

Termovizijska monokularja Kahles Helia TI 25 in 35 imata izjemno ergonomsko obliko. Sta dovolj kompakna za uporabo z eno roko, vsi gumbi so na dosegu prstov. Ker je ohišje pravokotne oblike, ni strahu, da bi se naprava ob padcu kam odkotalila in bi jo s težavo iskali v večernem mraku na gozdnih tleh.

Ohišje je prevlečeno s gumo, ki ščiti pred površinskimi poškodbami. Prednost gume pa je tudi nižja toplotna prevodnost materiala v primerjavi s kovino. Ni bojazni, da bi prsti otrpli ob uporabi naprave v temperaturnih razmerah pod ničlo.

Še tako neugodne vremenske razmere vas ne bodo ovirale pri uporabi termalnih monokularjev Helia TI, saj zagotavljajo nemoteno delovanje od -20 do +50 stopinj Celzija. Poleg tega so te naprave tudi odporne na rosenje stekel in vdor vlage.

Oba modela tehtata 430 gramov in imata enake dimenzije ohišja. Kot že imeni povesta, ima model Helia TI 25 lečo objektiva premera 25 mm, Helia 35 pa 35 milimetrov.

Termalna monokularja napaja polnilna litijska baterija, ki zdrži do 8 ur neprekinjene uporabe. Kahles Helia TI 25 in 35 nudita zaslon s samodejnim izklopom, kar prihrani porabo. Poraba energije je odvisna od tudi zunanje temperature.

Hitra odzivnost je le ena izmed prednosti. Naprave Kahles Helia TI se zaženejo in so pripravljene na akcijo v samo 2 sekundah.

Lastnosti senzorja

 • senzor iz nehlajenega vanadijevega oksida
 • ločljivost senzorja: 384 x 288 pikslov
 • velikost piksla: 17 μm
 • termalna občutljivost: <35 mK  (NETD)

Senzor naprav Helia TI je izdelan iz nehlajenega vanadijevega oksida. Ločljivost senzorja je 384×288 pikslov, kar je v tem cenovnem razredu za pričakovati. Konkurenčne naprave kot so DD Optics Nachtfalke IR 50, Liemke Keiler-25 LRF, in Night Pearl Scops 25 ELITE nudijo enak senzor.

Zanimivo je, da toplotna občutljivost (manj kot 35 mK) uvršča senzor Helia TI v višji razred kvalitete kot ga premore Swarovski tM 35 (60 mK).

Protislovje med ceno termovizije in zmogljivostjo se razjasni, če upoštevamo stroške proizvodnje. Medtem ko je bil Swarovski tM 35 v celoti zasnovan in izdelan v Avstriji, je Kahles poiskal zunanjo rešitev na Kitajskem. Kahles Helia TI naprave so rezultat tesnega poslovnega sodelovanja s kitajskim proizvajalcem termovizijskih naprav.

Termovizijska monokularja Kahles Helia TI 25 in TI 35 (vir slike: Kahles)

Lastnosti zaslona

 • zaslon tipa OLED
 • ločljivost zaslona: 1024 x 768 pikslov
 • digitalni zoom: 1x, 2x, 4x 
 • 3 barvni načini
 • samodejni izklop/vklop

Poglejmo si še lastnosti zaslona. OLED zaslon visoke ločljivosti (1024 x 768 slikovnih pik) je pripravljen v samo 2 sekundah. Kahles je vgradil tudi senzor nagiba in gibanja, ki je podoben SwaroLightu. Zaslon se tako samodejno vklaplja in izklaplja, da zmanjša porabo baterije. Ko je čas za akcijo,  se zaslon nemudma prižge, ni treba pritiskati na noben gumb. Tako ni bojazni, da bi kaj zamudili.

Optična povečava je odvisna od modela – 1,7x pri Helii TI 25 in 2,3x pri Helii TI 35. Oba pa ponujata enake možnosti digitalnega zooma: 1x, 2x, 4x. Povečavo slike je mogoče zelo hitro prilagoditi z 2 gumboma na vrhu naprave.

Uporabnik lahko preklaplja med 3 barvnimi načini: White Hot, Black Hot in Red Only. Izbira je odvisna od osebnih preferenc in situacije lova, saj lahko en barvni način razkrije več podrobnosti kot drugi.

Termovizijska monokularja Kahles Helia TI 25 in TI 35 (vir slike: Kahles)

Zelo preprost meni navaja le 5 nastavitev (svetlost slike, kontrast, kalibracija …), zato so Helia TI izjemno nezahtevni za uporabo na terenu. 3 hitre nastavitve, ki smo jih prej omenili, so barvni način, digitalni zoom in fokus. Te je mogoče neposredno spremeniti z uporabo dveh odlično nameščenih krmilnih gumbov in pa kolesca za ostrenje.

Tako kot skoraj vse termovizijske naprave na civilnem trgu imajo tudi zasloni Kahles Helia TI hitrost prikazovanja sličic 50 Hz. Človeško oko frekvenco nad 30 Hz  zaznava kot gladko in neprekinjeno gibanje.

Kakšne so razlike med modeloma Kahles Helia TI 25 in TI 35?

Poleg očitne razlike v premeru leče objektiva ta 2 modela Helia  TI ponujata različni vidni polji in optično povečavo.

KAHLES Helia TI 25 KAHLES Helia TI 35
Premer leče objektiva 25 mm 35 mm
Optična povečava 1.7 2.3
Vidno polje (m/1000m) 26 m 19 m
Cena 2200 EUR 2500 EUR

Kot vidimo, model TI 25 ponuja širše vidno polje in je zato bolj primeren za tipe love, ki zahtevajo hitro zaznavanje cilja (npr. gibajoče živali v tropu).

Po drugi strani pa je TI 35 odlična izbira za zanesljivo identifikacijo živali in drugih teles, ki oddajajo toploto.

Termovizijska monokularja Kahles Helia TI 25 in TI 35 (vir slike: Kahles)

Priloženi dodatki

Napravi Kahles Helia TI 25 in TI sta opremljeni s številnimi dodatki, ki še izboljšajo uporabniško izkušnjo.

 1. Pokrov leče objektiva
 2. Trak za nošenje
 3. Neoprenska zaščita
 4. Polnilni kabel USB-C

Garancija

Kahles za termovizijsko optiko nudi 3 leta garancije, kar je standard v tej niši.

Hellia TI 25 in TI 35 sta izdelana na Kitajskem, vendar pa so vse poprodajne storitve na voljo v Avstriji.  Kahles odlikuje izredna skrb za stranke,

Napravi sta na voljo od novembra 2021, po maloprodajni ceni 2.200 EUR (TI 25) in 2500 EUR (TI 35).

Galerija slik

Summary
Article Name
Kahles Helia TI 25 in TI 35
Description
V začetku novembra 2021 je seznam proizvajalcev termovizijskih naprav pridobil dve impozantni imeni: Swarovski Optik in Kahles. Preseneča pa tudi, da je podjetje iz Guntramsdorfa predstavilo kar dva termalna monokularja: Kahles Helia TI 25 in Helia TI 35.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja