Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Infiray Zoom ZH50 V2

Infiray Zoom ZH50 V2

Najnovejše inovacije podjetja Infiray

Med obiskom sejma IWA 2023 smo si lahko ogledali razstavni prostor podjetja Infiray, ki je ponosno predstavljalo svoje najnovejše letošnje inovacije. Med najpomembnejšimi je bila druga generacija modela ZH50 V2 njihove priznane serije Zoom, ki je trenutno edini model te serije, čeprav se bo v prihodnje verjetno razširila. Poleg modela Zoom ZH50 V2 je podjetje Infiray predstavilo svoj novi termovizijski monokular Eye III in inovativno napravo Tom-X Fusion. V tem članku bomo podrobneje predstavili funkcije in zmogljivosti modela Zoom ZH50 V2.

Infiray Zoom ZH50 V2

O seriji Zoom

Za razumevanje namena in funkcionalnosti serije Zoom podjetja Infiray si jo je treba podrobneje ogledati. Serija Zoom je znana po termovizijskih monokularjih z vgrajenim sistemom dveh leč. Ta funkcija uporabnikom omogoča mehanski prehod med lečama, pri čemer vsak od njiju ponuja različno osnovno povečavo. Možnost prehajanja simulira učinek uporabe optične povečave. Poudariti je treba, da lahko napravo uporabljate le z dvema osnovnima povečavama in ne v območju med njima. Monokularji Zoom so pravzaprav naprave z dvema povečavama. S prehajanjem med lečama se spremenita tako povečava kot vidno polje, zato je serija Zoom vsestranska in primerna za različna opazovanja.

Infiray Zoom ZH50 V2

Zoom ZH50 V2: Glavne prednosti v primerjavi s prvo generacijo

Prva generacija serije Zoom je imela obroč ob objektivu, ki je uporabnikom omogočal preklapljanje med obema lečama. Ostrenje se je nastavljalo z istim obročem, zato je bilo za natančno nastavitev treba biti zelo natančen. Ta postopek je otežila togost obroča, zato je bil sicer inovativen model prve generacije (bil je namreč prva komercialno dostopna naprava s sistemom dveh leč) deležen kritik.

Za odpravo teh težav ima model Zoom ZH50 V2 druge generacije dodatni gumb za ostrenje na vrhu obroča za menjavo leč. Ta izboljšava omogoča hitrejše ostrenje po preklopu med lečama, kar uporabnikom prihrani čas in trud. Poleg tega je s tem izboljšana optična kakovost, kar še izboljša izkušnjo za uporabnike.

Trenutno je na voljo samo en model iz serije Zoom V2 (ZH50). Čeprav obstaja možnost, da se bo serija v prihodnje razširila, nam za zdaj o tem niso posredovali nobenih informacij.

Druge pomembne lastnosti naprave Infiray Zoom ZH50 V2

Model Zoom ZH50 V2 se ponaša z ločljivostjo senzorja 640 × 512 slikovnih pik, velikostjo pike 12 µm in NETD < 25 mK, kar omogoča zaznavanje majhnih temperaturnih razlik. To zagotavlja celovit pogled na okolico tudi v zahtevnih razmerah, npr. v dežju in megli. Naprava je opremljena z zaslonom FHD OLED z ločljivostjo 1440 × 1080 slikovnih pik.

Model ima dva objektiva: 25-milimetrski objektiv z 2-kratno osnovno povečavo in širokim vidnim poljem ter 50-milimetrski objektiv s 4-kratno osnovno povečavo za natančnejše opazovanje živali in njihove okolice. Zoom ZH50 V2 lahko zajema slike, videoposnetke in se poveže z aplikacijo v pametnem telefonu. Snema lahko tudi zvok. Vsi podatki so shranjeni v notranjem pomnilniku naprave s kapaciteto 32 GB.

Napravo poganja kombinacija vgrajene in zamenljive baterije, ki z enim polnjenjem omogočata do 20 ur uporabe. Odstranljivo baterijo lahko brez težav zamenjate v nekaj sekundah. Uporabniki lahko izbirajo med petimi barvnimi paletami – white hot, black hot, red hot, color in hot target highlight – in tako optimizirajo delovanje naprave za različne razmere. Zoom ZH50 V2 ohranja robustno izdelavo in videz modela prve generacije.

Zoom ZH50 V2 ima ergonomsko obliko, zato je napravo prijetno držati in uporabljati. Vsi gumbi za dostop do funkcij naprave in njihovo prilagajanje so priročno nameščeni na vrhu, kar zagotavlja brezhibno uporabniško izkušnjo.

Infiray Zoom ZH50 V2

Nadaljevanje raziskav

Veseli smo, da Infiray vztraja pri raziskavah in razvoju sistema z dvema osnovnima povečavama, ki je odlična inovacija na trgu termovizijske optike. Uvedba gumba za ostrenje na obroču za menjavo objektiva je dobrodošla nadgradnja – izboljša uporabnost naprave in jo dvigne na višjo raven. Kakovost izdelave in oblika naprave Zoom ZH50 V2 sta nam všeč. Čeprav je nekoliko večja od tekmecev, je velikost posledica funkcije dveh povečav. Zanimivo bo videti, ali bo njena optična kakovost ustrezala kakovosti termovizijskih monokularjev s fiksno povečavo, saj se je model prve generacije na tem področju soočal z izzivi. Med obiskom sejma IWA 2023 smo izvedeli, da cena modela Zoom ZH50 V2 še ni določena, pričakovana prodajna cena pa je okoli 4000 EUR.

Summary
Article Name
Infiray Zoom ZH50 V2
Description
Med najpomembnejšimi napravami na sejmu IWA 2023 je bila druga generacija modela ZH50 V2 njihove priznane serije Zoom, ki je trenutno edini model te serije, čeprav se bo v prihodnje verjetno razširila.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja