Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » InfiRay Zoom ZH38

InfiRay Zoom ZH38

Termovizija je bolj priljubljena kot kdaj koli poprej in za vsak žep se najde primerna naprava. Preplavljenost trga pa spodbuja proizvajalce, da pripravljajo čimbolj inovativne izdelke, s katerimi izstopajo od konkurence. InfiRay ZH38 je prvi termovizijski monokular z mehanskim zoomom. Seveda je dvojno vidno polje glavni adut, vendar pozornost pritegneta še odlična ločljivost zaslona (1440×1080 pikslov) in kalibracija brez  zapiranja zaslonke. Model ZH38 je prvi iz napovedane serije ZOOM, ki jo bodo predstavljale termovizijske naprave višjega cenovnega razreda.

 

Posebnosti zoom optike

Izdelava visokokakovostnih optičnih naprav z več vidnimi polji je ambicija mnogih proizvajalcev. Največjim rezultatom doslej smo bili priča v kategoriji klasičnih daljnogledov. Na izbiro je veliko cenovno ugodnih zoom dvogledov, a kakovost slike je precej porazna.

Zakaj je izdelava optike z mehanskim zoomom tako zahtevna? Proizvajalci morajo kompenzirati za številne pomanjkljivosti teh naprav, kot so: desinhronizacija sistema ostrenja, slaba svetlobna permeabilnost zaradi dodatnih stekel in visoki stroški izdelave brez pravega izplačila.

Optični sistem termovizijskih naprav je bolj primeren za vgradnjo mehanskega zooma. Težava klasične optike je namreč v tem, da vsakič, ko svetloba zadene optično komponento – kot je prizma ali leča, se nekaj svetlobe izgubi zaradi razpršenega odboja. S toplotnim senzorjem (mikrobolometrom) v notranjosti termovizijskih naprav pa tega problema ni.

Termovizijski monokular InfiRay Zoom ZH38 – dvojno vidno polje (vir slike: InfiRay)

Pogosto boste ugotovili, da je zelo pomembna tudi okolica opazovanega predmeta. Dvojno vidno polje daje Infiray ZH38 neprimerljivo vsestranskost med termovizijskimi monokularji. Širše vidno polje je idealno za iskanje cilja, kot je trop živali in sledenje gibanju. Približan pogled pa bo prišel še kako prav, ko je čas, da žival tudi pravilno ocenite (starost, zdravje in trofeja). Osnovna optična povečava je nastavljena na 3,2x, kar je dober kompromis podrobnim pogledom in udobjem opazovanja. Vsak hiter gib ali tresenje rok pri visokih povečavah namreč močno vpliva na stabilnost slike.

Toplotni senzor

InfiRay ZH38 je opremljen s toplotnim senzorjem 640×512 iz nehlajenega vanadijevega oksida. Njegova toplotna občutljivost (faktor NETD) je nižja od 25 mk. To pomeni, da je InfiRay korak pred  večino naprav, ki so danes v ponudbi. Termovizijski monokular zazna najmanjše temperaturne razlike, ustvari visokokakovostno sliko z ostrimi podrobnostmi.

Delovanje naprave je zelo tiho, predvsem po zaslugi kalibracije brez zapiranja zaslonke. Naj še dodamo, da so tovrstne naprave tudi bolj varčne, kar se tiče porabe baterije. Dve bateriji 4400 mAh nudita vse do 20 ur neprekinjene uporabe.

Termovizijski monokular InfiRay Zoom ZH38 (vir slike: InfiRay)
Sličice se menjujejo 50 Hz na sekundo, kar ustvari očem prijazno opazovanje, brez vidnih “vrzeli” v sliki. Proizvajalec je kvaliteto slike dopolnil s funkcijo Ultra Clear, ki minimizira negativen učinek vlage v zraku. Ne glede na neugodne vremenske razmere (megleni večeri in močni nalivi,) slika ne bo pretirano zrnasta
Termovizijski monokular InfiRay Zoom ZH38 (vir slike: InfiRay)

Udobje zaslona

Termovizijski monokular InfiRay ZH38 ima velik zaslon, ki ga poganja tehnologija OLED. Ločljivost zaslona je 1440 x 1080 slikovnih pik, zaradi česar je opazovanje z ZH38 resnično prijetna izkušnja.

Termovizijski monokular InfiRay Zoom ZH38  – barvni načini zaslona (vir slike: InfiRay)

Uporabnik lahko menjuje med 5 barvnimi načini:

  1. White Hot
  2. Black Hot
  3. Red Hot
  4. Color
  5. Hot Target Highlight

Način slika v sliki (PiP) je priljubljena dodatna funkcija. Uporabnik si lahko tarčo pobližje pregleda na vrhu zaslona, hkrati pa obdrži širšo sliko na preostalem delu zaslona za oceno razdalje. Približana slika je dvakrat povečana.

Termovizijski monokular InfiRay Zoom ZH38 – format slika-v-sliki (vir slike: InfiRay)

Tehnične podrobnosti InfiRay ZH38

InfiRay Zoom ZH38 Thermal Imaging Monocular
Senzor: 640×512 vOX
NETD / temperaturna občutljivost: ≤25mk
Premer leče: 38mm
Povečava: 1.6x-12.8x
Zaslon (tip in ločljivost): 0.4-inčni zaslon OLED, 1440×1080 pikslov
Oddaljenost od očesa:  20 mm
Vgrajen pomnilnik: 32GB
Baterija: 4400 mAh battery (x2), up to 20 hours
Temperaturno območje delovanja: -20°C to +50°C
Teža: 580 g
Garancija: 3 leta
Termovizijski monokular InfiRay Zoom ZH38 – napredne funkcije  (vir slike: InfiRay)

Naprava se poveže z Wi-Fi. Proizvajalec je dodal tudi 32 GB notranjega pomnilnika, kar je dovolj prostora za shranjevanje vseh vaših fotografij in video posnetkov.

InfiRay ZH38 je na voljo za  3,239.00 evrov.

 

 

Galerija slik

Summary
Article Name
InfiRay Zoom ZH38
Description
InfiRay ZH38 je prvi termovizijski monokular z mehanskim zoomom. Seveda je dvojno vidno polje glavni adut, vendar pozornost pritegneta še odlična ločljivost zaslona (1440x1080 pikslov) in kalibracija brez  zapiranja zaslonke. Model ZH38 je prvi iz napovedane serije ZOOM, ki jo bodo predstavljale termovizijske naprave višjega cenovnega razreda.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja