Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » HIKMICRO Raptor RQ50LN | Primerjalni test

HIKMICRO Raptor RQ50LN | Primerjalni test

Se še spomnite dobrih starih časov, ko smo se na lov odpravili le z daljnogledom okoli vratu in puško na rami? Za večino lovcev je to le še oddaljen spomin, saj danes s seboj nosimo še kup drugih pripomočkov, ki nam jih je omogočil tehnološki razvoj.

Nič ni nenavadno, če imamo na lovu poleg klasičnega lovskega daljnogleda in puške tudi termovizijski ali digitalni nočni monokular, laserski daljinomer, fotoaparat, nočni clip-on nastavek, mobilni telefon, aktivne glušnike, strelsko palico, klasično svetilko, lovski nož in verjetno še kaj. Ni čudno, da nam včasih zmanjka prostora v lovskih oblačilih in moramo pri tem, kaj bomo vzeli s sabo na lov, sklepati kompromise.

Splošne informacije o Hikmicro Raptor RQ50LN

Pred kratkim je podjetje HIKMICRO na tržišče ponudilo izdelek, ki lahko v precejšnji meri olajša zgoraj opisane težave. Raptor RQ50LN je naprava velikosti večjega daljnogleda, ki združuje funkcije štirih različnih lovskih pripomočkov.

Izbirate lahko med dvema modeloma:

 1. RQ50LN, ki je opremljen z IR osvetljevalcem valovne dolžine 850 nm, in
 2. RQ50LN, ki je opremljen z IR osvetljevalcem 940 nm.
Hikmicro Raptor RQ50L

Za namen tega preskusa smo izbrali napravo RQ50LN z vgrajenim 940 nm IR osvetljevalcem.

Naprava zajema zmogljiv termovizijski daljnogled z vrhunskimi tehničnimi lastnostmi, dnevno-nočni optični kanal z vgrajenim IR-osvetljevalcem, laserski daljinomer z uporabnim dometom 1000 metrov ter možnost zajemanja digitalnih video posnetkov in fotografij v visoki resoluciji 2560 x 1440 slikovnih pik.

Ideja se na papirju sliši super in bi lahko dejansko predstavljala rešitev za marsikaterega lovca, ki potrebuje zgoraj naštete zmogljivosti med svojimi izhodi v lovišču. Vendar pa vedno obstaja kanček dvoma, ali je proizvajalcu resnično uspelo v eno napravo združiti vse opisane zmogljivosti in hkrati ohraniti neokrnjene tehnične značilnosti vsake posamezne naprave. Nekaterih fizikalnih zakonov enostavno ni mogoče zaobiti, zato so za združevanje več naprav v eno običajno potrebni določeni kompromisi.

Hikmicro Raptor RQ50L

Vse v enem

Največji izziv je zagotovo ohraniti kompaktnost takšne naprave. Vse, kar je večje od običajnih lovskih daljnogledov z lečo objektiva velikosti 42 mm, že izstopa glede na velikost in maso. Daljnogledi z lečami premera 50 mm ali celo 56 mm niso primerni za celodnevno nošnjo okoli vratu, temveč so običajno namenjeni čakanju na visoki preži v mraku ali ob mesečini. Vendar bi pri napravi, ki dejansko omogoča pravo multi-funkcionalnost, verjetno sprejeli nekoliko večje dimenzije, kot jih imajo na primer daljnogledi z lečami premera 56 mm.

Pred testiranjem HIKMICRO Raptor RQ50LN smo si zato zastavili naslednje vprašanje: Ali lahko takšna naprava, ob upoštevanju nekaterih nujnih kompromisov, dejansko služi kot “all in one” naprava in nadomesti klasični daljnogled, termovizijski monokular, laserski daljinomer ter digitalno dnevno/nočno opazovalno napravo z možnostjo snemanja in fotografiranja?

Iskanje odgovora na to vprašanje je potekalo v mesecu aprilu, ko je v večini slovenskih lovišč, vsaj kar zadeva odstrel, bolj ali manj mrtva sezona. Pravi lovci pa ta čas izkoristimo za opazovanje srnjadi in iskanje primernih osebkov za odstrel po prvem maju.

Za ta namen je potreben kakovosten lovski daljnogled, kar postavlja dnevno/nočni optični kanal na HIKMICRO Raptor RQ50LN pred zahtevno preizkušnjo.

Hikmicro Raptor RQ50L

Tehnične značilnosti naprave

  Termovizijski kanal
SenzorVOx Uncooled 640 × 512 slikovnih pik
12 µm
NETD <20 mK
Leča50 mm / F 0.9
Povečava3.4 x osnovna optična
(2x,4x, 8x in 16x digitalni zoom) 
Vidno polje15.4 m/100 m
Razdalja detekcije2600 m
Min. razdalja ostrenja5 m
 Optični kanal
Senzor2560 x 1440 slikovnih pik, Progressive Scan CMOS
Leča31 mm / F1.2
Razdalja detekcije ponoči350 m
IR osvetljevalec940 nm
Min. razdalja ostrenjaNima možnosti ostrenja
 Laserski daljinomer
LaserClass 1 / 905 nm
Maksimalna razdalja merjenja1000 m
Natančnost merjenja± 1 m
  
ZaslonOLED, 1024 ×768 slikovnih pik
Napajanje3x 18650 Li-ion baterije
Čas delovanja 8 ur
USB-C priključek
Dimenzije217.5 mm × 155.0 mm × 87.5 mm
1120 g
Stopnja zaščiteIP67
Video/foto snemanjeResolucija: 1600 x 1200 slikovnih pik
Format: mp4 / .jpg
64 GB notranjega spomina

Kako smo testirali

Za potrebe testiranja tako raznolike naprave smo pripravili scenarij, ki nam je omogočil ocenjevanje posameznih komponent in njihovo skupno uporabnost. Za ta namen smo izbrali spomladansko spremljanje stanja populacije srnjadi. Opazovanje smo izvajali zjutraj in zvečer.

Testiranje Raptorja RQ50LN zjutraj

Zjutraj smo v lovišče prihajali v trdi temi, pri čemer smo uporabljali termovizijo za hiter pregled situacije med nami in visoko prežo, s katere smo želeli opazovati. Tako smo lahko izbrali najustreznejšo smer pristopa, da bi pri tem čim manj vznemirjali divjad.

Testiranje Raptorja RQ50LN v večernih urah

Pri večernem opazovanju smo na preži počakali še vsaj eno uro po tem, ko se s prostim očesom ali navadnim daljnogledom ni več moglo opazovati. Tudi takrat nam je termovizija služila za izbiro smeri, ki bi čim manj motila divjad.

Testirali smo v nižinskem lovišču, kjer je divjad zaradi mnogih motečih dejavnikov zelo previdna. Iz kritja pogosto izstopa in se vanj vrača v mraku. Zaradi tega smo upali, da nam bo digitalni nočni kanal omogočal opazovanje in ocenjevanje tudi tistega dela populacije, ki je bolj previden in izstopa v zavetju teme.

Barvni dnevni kanal smo želeli uporabiti namesto klasičnega lovskega daljnogleda za podrobnejše ocenjevanje posameznih osebkov. Termovizija nam je poleg opisanih funkcij ves čas služila kot glavno sredstvo za hitro preverjanje situacije okoli nas, saj omogoča hitro “skeniranje” prostora in skoraj 100-odstotno zaznavanje vseh živih bitij v prostoru.

Hikmicro Raptor RQ50L

Rezultati testiranja: termovizijski kanal

Termovizijski kanal pri HIKMICRO RQ50LN predstavlja najboljši del naprave. Kombinacija velikega senzorja z ločljivostjo 640 x 512 slikovnih pik, leče z goriščno razdaljo 50 mm, super hitre zaslonke z vrednostjo f0.9 in velikega zaslona OLED z 1024 x 768 slikovnimi točkami ustvarja resnično impresivno termovizijsko sliko.

Zaznavanje, identifikacija in prepoznavanje

Na opazovanih živalih so podrobnosti jasno prikazane, kar omogoča prepoznavo vrste opazovane živali in v primeru srnjadi večinoma tudi spola. Večina srnjakov je imela med testiranjem rogovje še v mahu, kar je omogočalo jasen prikaz preko termovizijskega kanala. Lahko trdimo, da kakovost termovizijskega kanala omogoča zaznavanje (detection), identifikacijo (identification) in večinoma tudi prepoznavanje (recognition) vseh vrst divjadi, ki jih je dovoljeno loviti ponoči.

Na razdaljah, običajnih za lov divjih prašičev ponoči, bomo z lahkoto ločili odrasle živali od ozimcev in lanščakov in jim določili spol, kar zadostuje za oddajo legalnega in lovsko pravičnega strela. Tudi tam, kjer je dovoljeno ponoči loviti lisico in šakala, bo Raptor RQ50LN izkušenemu uporabniku termovizije omogočil ločevanje med tema dvema in ostalimi vrstami živih bitij v lovišču.

Hikmicro Raptor RQ50L

Omejitve

Na nekaj omejitev smo naleteli le pri naši ambiciji, da bi ponoči ocenjevali posamezne osebke srnjadi. Ločiti se je dalo živali po spolu, kljub impresivnim tehničnim lastnostim, pa se ni dalo dovolj jasno videti rogovja srnjakov, ko so ga le ti že imeli očiščenega. Na tej točki je nastopil trenutek za uporabo digitalne nočne optike, s katero smo želeli, sicer v črno beli sliki, pokriti tisti del spektra za katerega termovizija ni najprimernejša.

Vendar digitalna nočna optika ni izpolnila naših pričakovanj. Slika opazovane divjadi, tudi na krajših razdaljah, je bila neostra in kakovost je močno zaostajala za termovizijsko sliko.

Po našem mnenju so za to krivi naslednji dejavniki:

 • Za razliko od termovizijskega kanala, optični kanal ne omogoča ostrenja slike na različnih razdaljah. Tako je slika na vseh razdaljah nekoliko neostra in ne omogoča zaznavanja detajlov, ki bi na primer omogočili oceno približne trofejne vrednosti srnjakovega rogovja. Glede na dejstvo, da skoraj vsi vstopni modeli monokularjev digitalne nočne optike omogočajo ostrenje slike, nas je negativno presenetilo, da HIKMICRO ni vgradil te funkcije v svoj model najvišjega “prime” razreda. Verjetno to niti ni tehnično zapleteno, le nekdo z izkušnjami v nočnem lovu bi moral na to opozoriti inženirje.
 • Osnovna povečava optičnega kanala je precej nizka. HIKMICRO sicer tega podatka ne navaja na svoji spletni strani, a ocenjujemo, da povečava ne presega vrednosti 3,5x, kar je premalo za potrebe ocenjevanja divjadi.
 • Pri našem testiranju smo uporabljali model RQ50LN, pri čemer oznaka “N” pomeni, da je IR osvetljevalec valovne dolžine 940 nm. To v praksi pomeni, da je svetloba manj zaznavna za živali, žal pa je tudi doseg in moč osvetlitve manjša kot pri IR osvetljevalcih valovne dolžine 850 nm.
 • Usmerjenost IR žarka ni bila poravnana s sredino optične leče, pač pa je bila usmerjena pretežno v spodnjo polovico vidnega polja. Zaradi tega smo bili prisiljeni opazovane objekte postavljati v povsem spodnji del vidnega polja, posledično pa smo v zgornjo polovico pogosto zajemali nebo nad obzorjem, kar je povzročalo težave senzorju pri avtomatskem uravnavanju odprtosti zaslonke.
Hikmicro Raptor RQ50L

Rezultati testiranja: dnevni kanal

Pri uporabi dnevnega kanala namesto klasičnega lovskega daljnogleda podnevi smo se srečali s podobno težavo kot pri nočni optiki. Slika iz dnevnega kanala je sicer zelo barvita in prijetna za oko, prikazuje tudi čudovite panoramske posnetke, vendar je zaradi prenizke povečave in pomanjkanja možnosti ostrenja slike njena uporabnost za podrobno ocenjevanje divjadi, ki zahteva opazovanje majhnih detajlov, zelo omejena.

Na podlagi primerjave med kakovostjo termovizijske slike in slike iz digitalnega nočno-dnevnega kanala si upamo trditi, da je termovizijska slika Raptor RQ50LN bolj uporabna za ocenjevanje divjadi (na primer divjih prašičev na običajnih lovskih razdaljah ob privabljalnem krmišču).

Pri opazovanju srnjadi tako podnevi kot ponoči smo s termovizijo dejansko lahko opazili več detajlov. Primer opazovanja enoletnega srnjaka, tako imenovanega gumbarja, še najbolj nazorno pokaže razliko v kakovosti med obema kanaloma. Medtem ko z dnevno-nočno optiko ni bilo mogoče natančno določiti, ali opazujemo lanščaka ali mladico, je bilo na termoviziji jasno vidno podpovprečno razvito rogovje oziroma “gumbke” na glavi.

Morda bi lahko uporaba nočno-dnevnega kanala koristila pri identifikaciji cilja pri lovu na predatorje (kjer je to dovoljeno), ko se lahko neizkušenemu uporabniku termovizije zgodi, da zamenja domačo mačko za manjšo lisico ali srednje velikega psa za šakala. Vendar moramo ponovno opozoriti na resnično vrhunsko kakovost termovizijske slike, zaradi katere so opisane pomote vse manj verjetne.

Hikmicro Raptor RQ50L

Laserski daljinomer

Laserski daljinomer na napravi ima nazivno razdaljo merjenja 1000 m z natančnostjo +/-1 m. Pri našem testu smo se bolj osredotočili na zanesljivost delovanja, saj nismo imeli kontrolne naprave za primerjavo meritev. Meritve smo preverili z uporabo aplikacije Google Maps in potrdili, da so bile meritve znotraj razdalje 700 m točne.

Vendar smo opazili, da je imel laserski daljinomer nekaj težav pri delovanju v dežju in vlažnih pogojih. V takšnem vremenu se je večkrat zgodilo, da naprava ni izmerila razdalje, ampak je prikazala izmerjeno razdaljo 9 m, ne glede na to, kam smo usmerili laserski žarek.

Funkcija Fusion mode

Funkcija Fusion Mode, ki združuje termovizijsko in dnevno sliko, se vse bolj uveljavlja med proizvajalci. Ideja je, da se v eno sliko združijo pozitivni učinki odlične detekcije cilja pri termovizijski sliki in možnosti opazovanja detajlov pri vidnem kanalu.

Funkcija pri Raptorju deluje, vendar med testiranjem nismo opazili posebnih prednosti. Ideja ima sicer dobro osnovo, vendar le, če je slika v vidnem spektru dejansko bolj ostra in ima več detajlov kot slika v termovizijskem spektru. Kot smo že ugotovili, to ne velja za Raptor RQ50LN.

Hikmicro Raptor RQ50L

Prednosti in slabosti

Testiranje multifunkcijske naprave Raptor RQ50LN ni v celoti izpolnilo naših pričakovanj. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da gre za slabo napravo, le da še ni povsem kos nalogam, za katere smo jo preverjali v našem testu.

Da bi se izognili morebitnemu krivičnemu vtisu o kakovosti naprave, želimo predstaviti tudi njene pozitivne lastnosti in načine uporabe, pri katerih je nedvomno vrhunska.

Hikmicro Raptor RQ50L
 1. Ergonomsko je naprava izjemno dovršena, saj s klasičnim dizajnom lovskega dvogleda ponuja lovcem prepoznavno in udobno obliko.
 2. Ko gledamo skozi termovizijsko napravo z obema očesoma, je učinek izgube nočnega vida in pojav morebitnega glavobola veliko manjši kot pri uporabi monokularja.
 3. Nastavitev razmika med obema okularjema omogoča enostavno in natančno prilagajanje vsakemu uporabniku.
 4. Zelo priročen je tudi gumb za izostritev termovizijske slike, ki se nahaja na običajnem mestu za lovske dvoglede in ne na objektivu, kot pri konkurenčnih napravah.
 5. Napravo napajajo baterije tipa 18650, ki so enostavno dostopne na trgu in niso vezane na poseben dizajn posameznega proizvajalca.
 6. Dobro zasnovan je tudi način vstavljanja baterij. Napravo napajajo tri baterije tipa 18650, ki se vstavijo v prostor za baterije s pomočjo posebnega vložka. Priporočamo, da si kupec priskrbi rezervni vložek, v katerega namesti rezervne baterije že doma. Tako bo postopek menjave med lovom trajal le nekaj sekund.
 7. Naprava vključuje tudi video predvajalnik, ki omogoča prikaz videoposnetkov in fotografij na zaslonu. To je zelo uporabna funkcija za hitro preverjanje posnetega dogajanja, ki je doslej ni vključevalo veliko proizvajalcev.
Hikmicro Raptor RQ50L

Zaključek

Kljub zanimivi in napredni ideji združevanja več funkcij v eno napravo se je med testiranjem izkazalo, da HIKMICRO ni bil povsem uspešen. Raptor RQ50LN je sicer izjemen termovizijski daljnogled, ki ponuja vrhunsko termovizijsko sliko in udoben velik zaslon. Tu je tudi dober laserski daljinomer, ki kljub občasnim manjšim težavam deluje solidno.

A takšnih naprav je na tržišču že kar nekaj in po kakovosti termovizijske slike ne zaostajajo za Raptorjem. Digitalni dnevno-nočni kanal, ki naj bi naredil bistveno razliko med Raptorjem in ostalimi termovizijskimi daljnogledi, pa žal ni izpolnil pričakovanj do te mere, da bi naredil razliko in bi napravo lahko razglasili za bistveno boljšo od ostalih termovizijskih daljnogledov na tržišču. Sicer ne škoduje, če imamo poleg termovizije še dnevno-nočni kanal, a vsaj našem primeru se je izkazalo, da prave dodane vrednosti in koristi od slednjega ni bilo.

Hikmicro Raptor RQ50L

Komu bi torej priporočili nakup HIKMICRO Raptor RQ50LN?

Vsekakor lovcem, ki iščejo termovizijsko napravo za lov ponoči in ob tem ne potrebujejo klasičnega lovskega daljnogleda. Zagotovo pa Himicro Raptor RQ50LN ni naprava, s katero bi lahko nadomestili klasični lovski daljnogled za opazovanje podnevi. V takšnem primeru svetujemo nakup termovizijskega monokularja, ki bo s svojo kompaktnostjo omogočal prenašanje v kombinaciji z daljnogledom.

Galerija

Summary
Article Name
HIKMICRO Raptor RQ50LN | Primerjalni test
Description
Odkrijte izjemen daljnogled HIKMICRO Raptor RQ50LN za termovizijo. Spoznajte njegovo vrhunsko termovizijo, udoben zaslon in laserski daljinomer. Primerjajte njegovo zmogljivost s podobnimi napravami in raziščite omejitve digitalnega dnevno-nočnega kanala.
Author
Publisher Name
Optik Info Blog
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja