Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » HIKMICRO Cheetah C32F & Lynx L15 Test v Lovišču

HIKMICRO Cheetah C32F & Lynx L15 Test v Lovišču

V tokratnem testu smo preizkusili kombinacijo podjetja HIKMICRO, za katero menimo, da predstavlja odličen in cenovno ugoden komplet za nočni lov na divje prašiče. S širjenjem afriške prašičje kuge (APK) so marsikje v Evropi sprostili omejitve glede uporabe nočnih namerilnih naprav za lov. Slednje so postale zaželene med večino lovcev, ki imajo možnost lova na divje prašiče. Posledično se je v relativno kratkem času povečala tudi ponudba termovizijskih in digitalnih nočnih naprav, tako opazovalnih kot strelnih. Med lovci je za nočni lov zelo priljubljena kombinacija termovizijske naprave za opazovanje in digitalne strelne za odstrel divjadi.

Hikmicro Cheetah LRF (Source: Hikmicro)

Takšna kombinacija ima nekaj pomembnih prednosti zaradi katerih je tudi tako priljubljena. Termovizijska tehnologija omogoča izredno hiter pregled terena okoli nas. Zaradi izrazitega kontrasta med toplim telesom divjadi in ostalih živih bitij, ter hladnejše okolice, lahko zelo hitro in skoraj brez možnosti za napako odkrijemo vsa živa bitja okoli nas, seveda na razdaljah, ki jih kvaliteta naše termovizijske naprave omogoča. Zaradi določenih omejitev termovizijske tehnologije pa slednja ne omogoča resnično ostre slike in posledično prikazuje premalo detajlov, še posebej kadar uporabljamo termovizijske naprave vstopnega razreda. V trenutku, ko smo s termovizijo zaznali žival pred nami, svojo vlogo nastopi digitalna nočna tehnologija, ki tudi v popolni temi omogoča zelo natančno oceno divjadi pred nami, kar je za pravilen in lovsko etičen odstrel izrednega pomena.

HIKMICRO LYNX-L15

Kombinacijo na našem testu sta sestavljala termovizijski monokular vstopnega razreda HIKMICRO Lynx L15 in sprednji digitalni nočni nastavek HIKMICRO Cheetah C32F. Pri izbiri naprav smo sledili načelu, da sestavimo komplet, ki bo po kvaliteti omogočal učinkovit in lovsko pravičen nočni lov na divje prašiče, hkrati pa bo cenovno še vedno ugoden. Pri tem pa se ni potrebno bati, da smo cenovno ugodnost podredili na račun tehničnih zmogljivosti obeh naprav.

HIKMICRO Cheetah C32F HIKMICRO Lynx L15
Resolucija senzorja2560 X 1440 Resolucija senzorja348×288 NETD < 35 mK
Resolucija zaslona1920 X 1080 OLED Resolucija zaslona720×540 LCOS
Osveževanje slike25Hz Osveževanje slike50Hz
Leča32 mm/F1.2 Leča15mm/F1.0
Minimalna razdalja ostrenja3 m Minimalna razdalja ostrenjaBrez možnosti ostrenja slike
Vidno polje9.9° × 7.5° 17,2m / 100m Vidno polje24.6° × 18.5° 42,6m / 100m
Povečava1x Povečava1x
Doseg detekcije400m(z IR 850nm) Doseg detekcije550m
ZaščitaIP67 ZaščitaIP67
Masa465g brez baterije Masa270g
Dimenzije182.8x70x87.2 mm Dimenzije158.3 × 61 × 57 mm
Delovno območje-30°C do 55°C Delovno območje-20°C do 55°C
Napajanje1x 18650 USB-C priključek NapajanjeNotranja baterija USB-C priključek
Trajanje baterije5,5h neprestanega delovanja z izključenim IR Trajanje baterije7h brez hotspot funkcije 5,5h z hotspot funkcijo
Tabela specifikacij

HIKMICRO Lynx L15

HIKMICRO Lynx L15 je eden  izmed termovizijskih monokularjev v obširni seriji HIKMICRO Lynx. Serija obsega monokularje z lečami goriščne razdalje od 6 mm do 25 mm, resolucijo toplotnega senzorja od 160×120 do 384×288 toplotnih točk ter razdaljo med toplotnimi točkami 17 μm ali 12 μm. Vsi imajo temperaturno občutljivost NETD <35mk, notranjo stalno vgrajeno baterijo ter značilno ovalno obliko. Glede na velikost senzorja, razdaljo med toplotnimi točkami in goriščno razdaljo leče se razlikujejo v širini vidnega polja, kar je bil poleg cene, naš glavni argument pri izbiri modela za tokratni test. 

Hikmicro LYNX-L15 Termalni monokular

Izbrani model Lynx L15 ima namreč senzor resolucije 384×288, razdaljo med toplotnimi točkami 17 μm in relativno kratko goriščno razdaljo objektiva 15 mm. Takšna kombinacija osnovnih tehničnih podatkov daje izredno široko vidno polje 42 m na 100 m razdalje, kar nam močno olajša opazovanje in pregledovanje področja pred nami. To je še posebej uporabno v gozdu, kjer praviloma opazujemo divjad na precej manjših razdaljah kot na polju. Tudi sorazmerno visoka temperaturna občutljivost NETD <35mk, pripomore k dobremu zaznavanju živih bitij v gozdu. Sliko prikazuje na LCOS objektivu resolucije 720×540 slikovnih točk.

Zanesljivost

Med uporabo se je L15 izkazal kot zelo zanesljiv, saj praktično nismo imeli nobenih težav z morebitnim nepravilnim delovanjem. Ves čas testa smo ga uporabljali kot primarno napravo za opazovanje okolice, čemur so termalni monokularji tudi namenjeni. Na razdaljah običajnih za lov na divje prašiče na privabljalnem krmišču je brez težav zaznaval vsa živa bitja vključno z malimi glodavci in pticami velikosti vrabca. Seveda smo brez težav opazili tudi divje prašiče vseh velikosti, od nekaj tedenskih mladičev do odraslih živali mase 100 kg in več.

Ergonomija

Priročnost kompaktne naprave nam je omogočala, da smo ga imeli ves čas s sabo in pri tem ni oviral niti uporabe lovskega daljnogleda. Običajno smo ga nosili obešenega na navadnem obesku za okoli vratu in ga ob uporabi puške enostavno previdno spustili na prsi. Plastično ohišje ob dotiku z ostalimi predmeti niti ne povzroča posebnega hrupa, tako da smo lahko ob čakanju na preži monokular in daljnogled pustili viseti drug ob drugem. Monokular L15 je brez težav mogoče tudi pospraviti v žep lovske jakne, torej nas v nobenem primeru ne bo oviral ali bi zaradi njegove uporabe morali doma puščati kakšnega od ostalih lovskih pripomočkov. 

Hikmicro LYNX-L15

Baterija

Med lovom smo monokular ves čas pustili prižgan, saj se je kapaciteta baterije izkazala kot dovolj zmogljiva za naše običajne lovske izhode. Je pa res, da smo testirali v času, ko so noči zelo kratke in dlje kot 5 ur nikoli nismo bili na lovu. Po podatkih proizvajalca napolnjena baterija zdrži okoli 7 ur, če na napravi izklopimo funkcijo sledenja najtoplejšemu objektu (hotspot), kar smo tudi storili, saj v križu, ki skače sem ter tja po zaslonu, nismo videli nobene dodane vrednosti. Za tiste lovce, ki pri lovu vztrajajo tudi celo noč, priporočamo uporabo prenosnih baterij (powerbank), s katerim lahko sproti napolnimo monokular, ko je to potrebno. Prav tako priporočamo, da s polnjenjem pričnete, ko napolnjenost baterije pade na zadnjo črtico in ne čakate, da se baterija popolnoma izprazni. Tako boste v primeru potrebe, ko se na krmišču začne “akcija” monokular lahko še vedno uporabljali brez skrbi, da bo napajalna enota izgubila stik in se bo monokular v ravno najmanj ugodnem trenutku ugasnil. Ne glede na to, da monokular za povezavo z zunanjo napajalno enoto uporablja priključek USB-C, se med hkratnim polnjenjem in uporabo monokularja za opazovanje, hitro zgodi, da priključek izgubi stik in prekine polnjenje.

Omejitve

Termovizijski monokular HIKMICRO Lynx L15 torej izpolnjuje vse pogoje za uporabo pri lovu na divje prašiče ponoči na krmišču. Ker pa vseeno spada v vstopni razred termovizijskih monokularjev, želimo opozoriti na nekatere omejitve, ki jih mora potencialni kupec poznati in upoštevati pred nakupom. 

Naprava nima možnosti ostrenja slike na različnih razdaljah. To se odraža v nekoliko manj ostri sliki, predvsem na večjih razdaljah. Pri tem pa je potrebno ponovno poudariti, da termovizijska tehnologija že sama po sebi ne omogoča tako ostre slike kot digitalna nočna. Tako je nezmožnost ostrenja slike pri termovizijski bistveno manjša pomanjkljivost kot pri digitalni nočni optiki.

Hikmicro LYNX-L15 Termalno testiranje

Slabša stran širokega vidnega polja je precej nizka osnovna povečava, ki nam ne omogoča opazovanje detajlov kateri bi omogočili natančno oceno posameznih živali pred odločitvijo za strel. Vendar v naši kombinaciji to ni bila naloga termovizijskega monokularja, pač pa digitalnega nočnega nastavka.

Kljub tovarniško deklarirani hitrosti osveževanja slike 50 hz, smo imeli med testom občutek, da slika med hitrim pregledovanjem občasno rahlo zaostaja. Opazili smo, da se slika povsem izostri, šele nekaj sekund po tem ko napravo umirimo na točki opazovanja.

Povzetek

Če povzamemo dobre in slabe strani monokularja HIKMICRO Lynx L15 dobimo potrditev, da je odlična in predvsem cenovno ugodna izbira za lov divjih prašičev v gozdu, na relativno kratkih razdaljah. Ni pa to univerzalni monokular za vse vrste lova. Pri uporabi na odprtem polju, kjer so razdalje za opazovanje bistveno daljše, mu bo nekoliko zmanjkalo moči. A tudi na razdaljah preko 200 m bo še vseeno brez težav zaznal žival velikosti poljskega zajca ali lisice. Vendar bo na zaslonu izrisana le majhna packa nedoločljive oblike, ki ne omogoča identifikacije katero vrsto opazujemo. Ceni primerno, narobe bi ga bilo primerjati z monokularji cenovno in tehnično višjih razredov.

HIKMICRO Cheetah C32F

S termovizijskim monokularjem smo torej opazili divjad na krmišču. Kvaliteta termovizijskih monokularjev vstopnega razreda kot je HIKMICRO Lynx L15 omogoča zanesljivo identifikacijo katera vrsta divjadi je pred nami. Za dokončno oceno ter izbiro primernega osebka in oddajo varnega strela, pa je v naši kombinaciji poskrbel digitalni nočni nastavek HIKMICRO Cheetah C32F

Hikmicro Cheetah LRF (Source: Hikmicro)

Gre za izdelek iz relativno nove linije nočnih nastavkov, strelnih daljnogledov in monokularjev HIKMICRO CHEETAH. Glede na model in programsko opremo lahko izbiramo med široko paleto funkcij (nastavek, strelni daljnogled, monokular), z ali brez integriranega laserskega daljinomera in dve valovni dolžini IR osvetljevalca (850/940nm). Za naš test smo izbrali model C32F, kar pomeni, da gre za prednji nastavek, brez integriranega laserskega daljinomera in z IR osvetljevalcem valovne dolžine 850 nm. Vsi modeli HIKMICRO Cheetah so opremljeni z zelo občutljivim senzorjem svetlobe v resoluciji 2560×1440 točk, s svetlobno občutljivostjo 0.001 LUX-ov. 

To v praksi pomeni, da pri lovu potrebujemo pomoč IR osvetljevalca le v primerih, ko v okolici resnično ni nobenega vira svetlobe. Tega lahko predstavlja naravna svetloba v obliki lune ali zadnjih ostankov večerne zarje. Nemalokrat nam na pomoč priskoči tudi umetna svetloba iz bližnjega naselja, še posebej kadar se odbija od oblakov. Kako dober in svetlobno občutljiv je senzor na HIKMICRO Cheetah smo se prepričali pozno zvečer in zgodaj zjutraj, ko je bilo na voljo bistveno premalo svetlobe, da bi lahko s prostim očesom, ali navadnim daljnogledom videli kaj več kot obris divjadi. Hkrati pa je takšna minimalna svetloba zadoščala HIKMICRO Cheetah, da je še vedno prikazoval sliko v barvah.

IR illuminator

Tik preden se je popolnoma stemnilo je postala barvna slika neuporabna in monokular smo preklopili na nočni način v črno beli barvi. To nam je še za nekaj minut omogočilo opazovanje brez IR osvetljevalca, nato pa smo morali vklopiti LED IR osvetljevalec. Za vklop IR osvetljevalca naprava nima posebnega zunanjega gumba, pač pa se IR vklopi v nastavitvah preko menija in potem sveti vedno, kadar je vklopljen nočni način. Zadeva je rahlo nepraktična, saj bi bilo lažje IR neposredno upravljati s pritiskom na stikalo, s čimer bi lahko omogočili tudi uravnavanje moči osvetljevanja po več stopnjah. Sam IR osvetljevalec tudi ni posebej močan. Tehnologija LED pač ne omogoča tako močne osvetlitve kot laserska in tukaj je še precej prostora za morebitno izboljšavo v prihodnosti. V povezavi z IR osvetljevanjem se je kot pomanjkljivost pokazalo tudi dejstvo, da naprava nima prostora kamor bi lahko pritrdili zunanji močnejši IR. Resnici na ljubo se pri lovu na divje prašiče na privabljalnem krmišču te pomanjkljivosti ne poznajo. Zaradi zelo dobre svetlobne občutljivosti naprave, bližine in velikosti ciljev je osvetlitev vgrajenega IR osvetljevalca povsem zadostovala. Bi se pa šibkost LED osvetlitve zagotovo opazila pri morebitnem lovu na večje razdalje, na primer na lisice in šakala, kjer je to dovoljeno.

Med preizkusom smo zunanji laserski IR osvetljevalec pritrdili na cev strelnega daljnogleda in razlika v osvetlitvi je bila na razdaljah preko 100 m zelo očitna. Kupcem, ki nočni lov pogosto izvajajo na daljše razdalje od 50 m, priporočamo nakup laserskega IR osvetljevalca z nosilcem za pritrditev na cev strelnega daljnogleda.

Zelo dobro pa se je HUKMICRO Cheetah izkazal pri uravnavanju moči IR osvetljevanja. Z vklopljeno funkcijo smart IR naprava namreč sama uravnava moč osvetljevalca s čimer naj bi preprečevala preveč osvetljen cilj in posledično »prežgano« sliko. Funkcija je uporabna predvsem v dveh primerih.

  • Kadar cilj opazujemo v gozdu in se med ciljem ter nami nahajajo ovire. Pri običajnih digitalnih napravah se v takšnem primeru IR svetloba odbija od ovire nazaj v senzor naprave, kar prisili senzor, da prilagodi in zapre zaslonko, posledično pa postane cilj premalo viden.
  • Ko lovimo v megli in se IR svetloba razprši ter odbija nazaj od vodnih delcev v zraku. V takšnih primerih je uporaba digitalne nočne tehnike praktično nemogoča, HIKMICRO pa trdi, da je Cheetah sposoben delovanja tudi v megli.
Hikmicro Cheetah Clip-on (Vir: Hikmicro)

Med našim testom žal nismo imeli priložnosti testirati v meglenih razmerah, lahko pa potrdimo, da je uporaba funkcije smart IR zelo omejila odboj IR svetlobe od vej in grmovja v gozdu. Slika cilja sicer v tem primeru ni tako podrobna in ostra kot pri uporabi polne moči IR osvetljevalca, vendar je korist te funkcije pri uporabi v omenjenih situacijah vsekakor vredna malenkost manj podrobne slike cilja.

Kvaliteta slike

Kvaliteta slike opazovalnih in namerilnih naprav je odvisna tudi od možnosti ostrenja slike opazovanega objekta na različnih razdaljah. Pri HIKMICRO Cheetah lahko sliko ostrimo s pomočjo klasičnega obroča na objektivu. Ostrenje je natančno, obroč pa se vrti ravno prav težko, da se med prenašanjem ne premika sam, hkrati pa ostrenje ne povzroča prevelikih pritiskov na adapter med napravo in objektivom strelnega daljnogleda, kar bi lahko privedlo do neželenega premika naprave in spremembe lege zadetkov. Kot pri vseh nočnih nastavkih na objektivu daljnogleda, je tudi v tem primeru ostrenje slike med merjenjem svojevrsten izziv, še posebej za osebe s kratkimi rokami. Priporočamo, da sliko v nastavku izostrimo takoj ob prihodu na mesto čakanja in vedno na razdaljo, kjer z največjo verjetnostjo pričakujemo divjad.

Baterija

Napravo napaja ena baterija tipa 18650, za katero proizvajalec navaja, da zdrži do 5,5 ure pri neprestanem delovanju in brez uporabe IR osvetljevalca. Dejansko trajanje baterije je seveda odvisno še od drugih dejavnikov, kot so zunanja temperatura, starost baterije, uporabljanje ostalih naprednih funkcij v napravi, itd. V kompletu sta priloženi dve bateriji in originalni HIKMICRO polnilec, tako da lahko imamo napolnjeno rezervno baterijo vedno pri sebi. Ob dejstvu, da namen uporabe digitalnega nastavka ne zahteva, da bi bil ves čas vklopljen, ni nobenega strahu, da bi nam med lovom zmanjkalo napolnjenih baterij.

Med našim testom smo morali baterijo zamenjati šele po nekajkratnih izhodih, ko smo napravo intenzivno testirali, snemali videoposnetke in uporabljali IR osvetljevalec. Digitalni nočni nastavek HIKMICRO Cheetah je seveda prvenstveno namenjen uporabi na strelnem daljnogledu in streljanju ponoči, zato je bil pomemben del našega testa namenjen preizkusu na strelišču.

Smartclip adapter

Za namestitev nastavka na strelni daljnogled smo za naš test uporabili adapter podjetja Smartclip z ustreznim reducirnim obročem. Na trgu obstajajo tudi adapterji drugih proizvajalcev in univerzalni HIKMICRO adapter prilagodljiv za različne širine objektivov na strelnih daljnogledih.

Vendar smo na našem testu želeli preizkusiti predvsem zanesljivost nočnega nastavka, zaradi česar smo izbrali adapter Smartclip, ki je izdelan natančno za določeno debelino objektiva in slovi z izredno ponovljivostjo namestitve naprave, pri večkratnem snemanju in ponovnem nameščanju na objektiv.

Samo sestavljanje adapterja, reducirnega obroča in nočnega nastavka je potekalo brez večjih težav, enostavno in hitro. Priporočamo pa vsem kupcem, ki se s takšno tehnologijo srečajo prvič, da za nasvet povprašajo trgovca, puškarja ali vsaj lovskega tovariša, ki je tega vešč.

Testiranje na strelišču

Hikmicro Cheetah (Vir: Hikmicro)

Pri testiranju digitalnega nočnega nastavka HIKMICRO Cheetah na strelišču nas je zanimalo predvsem naslednje:

  1. Ali in kako se bo spremenila slika zadetkov po namestitvi nočnega nastavka?
  2. Kako enostavno ali zapleteno je umerjanje nočnega nastavka k strelnemu daljnogledu?
  3. Ali nočni nastavek obdrži nastavitve po tem, ko ga večkrat snamemo in ponovno namestimo na objektiv strelnega daljnogleda in ko ga ugasnemo ter zamenjamo baterijo?

Na strelišču smo najprej izstrelili kontrolno skupino treh strelov brez nočnega nastavka Cheetah, nato pa še tri strele z nameščenim Cheetah nastavkom. Odstopanje druge skupine zadetkov je bilo za 8 cm navzdol in 2 cm levo.

Posledično smo se lotili umerjanja oziroma poravnave zaslona nočnega nastavka z namerilnim križem strelnega daljnogleda. Pri tem pa smo naleteli na nekaj izzivov, s katerimi smo se na koncu sicer uspešno soočili, a vendarle z nemalo truda, porabljenega streliva in časa.

Izvorna težava pri poravnavi zaslona z namerilnim križem je nedvomno v zelo slabih proizvajalčevih navodilih za upravljanje s samo napravo. Brez strahu lahko zapišemo, da so navodila praktično neuporabna, v nekaterih primerih pa celo zavajajoča in sam postopek le še podaljšajo in zapletejo. Postopek je opisan v poglavju navodil 3.7. Calibrate image. Poglavje opisuje kako skozi meni priti do podpoglavja z izpisanimi vrednostmi koordinat X, Y, možnost vklopa funkcije (reference line oz. referenčna črta) ter možnost ponastavitev X in Y koordinat na tovarniške vrednosti, ki niso nujno 0/0.

HIKMICRO Cheetah zaslon

Na tej točki smo se odločili za uporabo funkcije referenčna črta, saj smo logično pričakovali, da bo poravnava referenčne vodoravne črte z vodoravno osjo namerilnega križa pripeljala skupino zadetkov v isto višino, kot pri streljanju brez nočnega nastavka. Sicer smo pogrešali še vertikalno referenčno črto s katero bi odstopanje skupine zadetkov poravnavali tudi po smeri, a te HIKMICRO iz nam neznanega razloga pač ni vključil med opcije. Ko smo s spreminjanjem vrednosti Y poravnali referenčno črto z vodoravno osjo strelnega daljnogleda, smo ponovno oddali tri strele in bili zelo negativno presenečeni, saj zadetki sploh niso bili v tarči velikosti A3 lista. Ni nam preostalo drugega kot uporabiti funkcijo restore/ponastavi vrednosti. Zopet smo izstrelili tri strele in tako preizkusili kako natančna je funkcija ponastavitve. V tem primeru je nastavitev opravila svojo vlogo, saj so bili zadetki ponovno v prvotni skupini, torej 8 cm nižje in 2 cm levo od namerilne točke.

V drugem poizkusu smo se poravnave zaslona lotili s spreminjanjem vrednosti X in Y. Pri tem smo ponovno naleteli na nerazumljivo pomanjkljivost v navodilih. Manjkata namreč ključna podatka, koliko milimetrov in v katero smer se pri spremembi vrednosti za eno (1) enoto prestavi lega zadetka. Tako smo morali vrednosti spreminjati po občutku in najprej seveda sploh ugotoviti, v katero smer se zadetki spreminjajo. Ko smo skupino zadetkov le nekako pripeljali v namerilno točko, smo že tudi vedeli v katero smer se s spreminjanjem vrednosti koordinat X in Y spreminja lega zadetkov.

  • X koordinata spreminja lego zadetkov po smeri in sicer z večanjem vrednosti v desno in z zmanjševanjem vrednosti v levo.
  • Y koordinata spreminja lego zadetkov po višini in sicer z večanjem vrednosti se lega zadetkov spremeni navzdol, z zmanjševanjem vrednosti pa navzgor.

Želeli smo še vsaj približno oceniti za koliko mm se prestavi zadetek, če vrednost koordinat X in Y spremenimo za eno (1) enoto. V ta namen smo vrednosti X in Y koordinat spreminjali za deset enot po sistemu, Y +10 in 3 streli, X +10 in 3 streli, Y -10 in 3 streli, X-10 in 3 streli.

Tako smo na tarči dobili štiri skupine zadetkov, ki so med seboj tvorile kvadrat. Ob upoštevanju napake strelca in natančnosti puške, ter izmerjeni razdalji med vsemi štirimi skupinami zadetkov približno 10 cm, lahko ocenjujemo, da sprememba vrednosti koordinat X ali Y prestavi lego zadetka za približno 1 cm v ustrezno smer. Na tem mestu želimo poudariti, da ta podatek ni zapisan v nobenih navodilih proizvajalca in je rezultat naših testiranj, zato ga bralcem navajamo le kot osnovno pomoč pri pristreljevanju orožja. Vsekakor pa je potrebno kakršne koli spremembe koordinat X in Y pred lovom preizkusiti na strelišču.

Kot pozitivno se je med našim testom izkazala natančnost naprave pri spreminjanju koordinat, saj so se pri povrnitvi koordinat na vrednost, ki je ustrezala pristrelitvi naše puške v namerilno točko strelnega daljnogleda, tja vedno vrnili tudi zadetki na tarči.

Smo pa na žalost pri uporabi menija »3.7. Calibrate image« in manipuliranja s koordinatami X in Y naleteli še na en izziv, za katerega menimo, da bo po nepotrebnem grenil življenje morebitnim kupcem HIKMICRO Cheetah. Vrednosti X in Y ter ukaz za ponastavitev vrednosti na tovarniške nastavitve se nahaja v zgornjem levem kotu zaslona. Pri našem testu smo nastavek uporabljali v kombinaciji s strelnim daljnogledom 3-12×44 in pri uporabi najmanjše 3x povečave, se vrednosti koordinate X ni videlo. Zadevo smo rešili z uporabo aplikacije HIKMICRO Sight, preko katere smo napravo povezali s pametnim telefonom in v načinu LiveView sliko spremljali na zaslonu pametnega telefona. Relativno enostavna in hitra rešitev, a le za uporabnika veščega uporabe sodobnih tehnologij. Vsekakor pa bi HIKMICRO moral razmisliti o možnosti prikaza vrednosti koordinat X in Y v središču zaslona, na enak način kot je to že mogoče s prikazom napolnjenosti baterije in še nekaterih drugih informacij z zaslona.

Ko smo končno uspeli umeriti nočni nastavek s strelnim daljnogledom nam je preostal še preizkus zanesljivosti in ponovljivosti Smartclip adapterja. Streljali smo serijo desetih strelov, pri čemer smo pri vsakem strelu nastavek sneli z objektiva strelnega daljnogleda in ga namestili nazaj. Pazili smo, da je bil nastavek vizualno poravnan z osjo strelnega daljnogleda, nismo pa poravnanosti preverjali z libelo, saj smo hoteli simulirati pogoje čimbolj podobne terenskim na lovu, ki se za nameček večinoma izvaja ponoči. Na tem delu testa na napravo in Smartclip adapter nismo imeli nobenih pripomb, saj so bili zadetki v isti skupini, velikost slednje pa je bila podobna skupini, ki smo jo dosegali pri streljanju brez nočnega nastavka. Preizkus smo ponovili še ob naslednjem obisku strelišča, ko smo imeli napravo več dni ugasnjeno in vmes menjali tudi baterijske vložke. Izkazalo se je, da je naprava obdržala nastavitve, ki smo jih shranili ob pristreljevanju.

Med streljanjem smo povečavo strelnega daljnogleda spreminjali med 3x do 8x, ki je še omogočala relativno dovolj ostro sliko, čeprav se je zrnatost slike že precej poznala. Pri tem se je potrebno zavedati, da digitalne namerilne naprave še nikakor ne dosegajo ostrine in detajlov kot klasični strelni daljnogledi. Tudi v barvnem dnevnem načinu, na razdalji 70 m, kaj šele 100 m, športne tarče ne vidimo dovolj ostro, da bi ločili točno sredino. Med testom smo tako merili v črno piko premera 5 cm na povsem beli podlagi, kar nam je omogočalo dovolj dober kontrast za merjenje. Za merjenje na divjad velikosti lisice, pa resolucija slike povsem zadostuje.

Nasvet

Da bi prihranili čim več časa, streliva in nenazadnje živcev, kupcem HIKMICRO Cheetah priporočamo, da postopek preverjanja in popravljanja poravnave nočnega nastavka z namerilnim križem strelnega daljnogleda izvedejo na naslednji način.

Nastavek in adapter spojite skladno z navodili in namestite na objektiv, tako da je vizualno poravnan z osjo strelnega daljnogleda. Na čim večjo tarčo izstrelite najprej kontrolno skupino vsaj 3 strele in nato še 3 strele z nameščenim nočnim nastavkom, z merjenjem v isto točko. Če druga skupina zadetkov odstopa od prve, uporabite funkcijo Calibrate image in spremenite vrednosti X in Y tako, da bodo zadetki z nameščenim digitalnim nočnim nastavkom tam, kjer jih želite. Priporočamo tudi, da si vrednosti koordinat zapišete. Tako boste v meniju lahko vedno preverili, ali je naprava kljub menjavi baterije ali daljšemu času neuporabe, obdržala prave nastavitve.

Zaključek

Ob zaključku tokratnega testa smo se strinjali, da sta obe napravi zelo primerni za način lova, katerega smo poizkušali simulirati na testu. Ne glede na izzive, ki smo jih imeli s HIKMICRO Cheetah na strelišču, se je potrebno zavedati, da so bili posledica zelo slabih navodil proizvajalca in ne tehničnih pomanjkljivosti naprave. Slednja je svoje naloge opravila skladno s pričakovanji, oziroma jih v nekaterih pogledih (svetlobna občutljivost) celo presegla. Hkrati je HIKMICRO Cheetah od konkurenčnih digitalnih nočnih nastavkov drugega renomiranega proizvajalca skoraj za polovico lažji in tudi nezanemarljivo cenejši. Uporaba digitalnih nočnih nastavkov sicer prinaša nekatere kompromise, katerih se je potrebno zavedati pred nakupom. Hkrati pa nam omogočajo, da našo dnevno strelno optiko praktično v trenutku spremenimo v nočno in nadaljujemo z lovom, potem ko bi se zaradi pomanjkanja svetlobe že davno morali odpraviti proti domu.

Tudi termovizijski monokular HIKMICRO Lynx L15 je resnično dobro opravil svojo vlogo, ne glede na to, da tako po tehničnih značilnostih kot po ceni spada v vstopni razred termovizijskih monokularjev. Vsi lovci pač ne moremo, ali ne želimo za lovske pripomočke odšteti zneskov, ki jih zahtevajo premium izdelki termovizijskih, digitalnih ali analognih nočnih naprav in opisani komplet predstavlja odlično, ter predvsem cenovno zelo racionalno izbiro za lovca, ki večino svojih lovov na divje prašiče opravi na razdaljah do 100 m.

Summary
Article Name
HIKMICRO Cheetah C32F & Lynx L15 Test v Lovišču
Description
V tokratnem testu smo preizkusili kombinacijo podjetja HIKMICRO, za katero menimo, da predstavlja odličen in cenovno ugoden komplet za nočni lov na divje prašiče. Takšna kombinacija ima nekaj pomembnih prednosti zaradi katerih je tudi tako priljubljena.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja