Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Delovanje in pomen erektorske cevi ter vzmeti

Delovanje in pomen erektorske cevi ter vzmeti

Uvod

Sodobni strelni daljnogledi se za natančen strel v cilj nastavljajo z vrtenjem dveh gumbov (kupol), enega na vrhu optike, ki je namenjen nastavitvi daljnogleda vertikalno (elevation), in drugega na desni strani optike, ki je namenjen nastavitvi daljnogleda horizontalno (windage). Gumbi, ki jih strelec obrača, so dejansko vrhovi vijakov, ki pritiskajo na erektorsko cev z optičnimi lečami, ki leži znotraj glavne cevi oziroma ohišja daljnogleda.

Erektorska cev in vzmet ter njun pomen

Zadnji del erektorske cevi je neposredno pritrjen na zunanjo cev ohišja daljnogleda z dvoosnim gibalom, oziroma vrtljivim okvirjem. Erektorska cev se ne vrti, ampak se znotraj daljnogleda premika vodoravno in navpično, kar ji omogoča erektorska vzmet.

Primary Arms SLX6 3-18×50
Lokacija erektorske vzmeti na strelnem daljnogledu Primary Arms SLX6 3-18×50

Erektorska vzmet v daljnogledu pritiska erektorsko cev ob vrhove nastavitvenih gumbov za vodoravni in navpični premik. Ko so nastavitveni gumbi priviti, potisnejo erektorsko cev proti vzmetnemu sistemu, ko so gumbi odviti, vzmetni sistem premakne erektorsko cev.

Notranjost strelnega daljnogleda (vir: https://life.hawkeoptics.com/)

Kako je daljnogled v resnici sestavljen, si lahko ogledamo tako, da s svetilko posvetimo v objektiv našega daljnogleda. Erektorska cev v daljnogledu je vedno vidna, včasih je vidna tudi nastavitvena – erektorska vzmet, čeprav moramo pogosto prilagoditi nastavitvene vijake, preden se erektorska cev dovolj premakne, da je vzmet vidna. Na številnih daljnogledih so prav tako vidni vrhovi nastavitvenih vijakov.

IOR 4-28×50
Lokacija erektorske vzmeti na strelnem daljnogledu IOR 4-28×50

Nekateri daljnogledi uporabljajo za nastavitev erektorske cevi par ravnih erektorskih vzmeti, nekateri daljnogledi imajo nameščeno vidno vzmetno tuljavo v majhnem “gumbu” na položaju 7. ure, nasproti nastavitvenim gumbom. Sodobnejši in kvalitetnejši modeli daljnogledov, kot so recimo daljnogledi Swarovski, imajo vzmetni sistem nameščen na zadnjem delu erektorske cevi, kar pušča več prostora znotraj daljnogleda za namestitev večjih leč in dopušča večji obseg nastavitev.

Vrtenje kupole (vir: https://www.rimfirecentral.com/)

Z leti uporabe se zgodi, da erektorska vzmet oslabi, kar vpliva na zanesljivost nastavitev daljnogleda. Kvalitetnejši daljnogledi zato uporabljajo močnejše in kvalitetnejše erektorske vzmeti, ki z leti uporabe ne oslabijo.

Zaključek

Današnji strelni daljnogledi so tako optično kot tudi mehanično veliko boljši od tistih iz prejšnjih generacij. Kljub temu nam razumevanje njihovega delovanja lahko pomaga, da najbolje izkoristimo, kar nam dejansko ponujajo.

Picture gallery

Summary
Article Name
Delovanje in pomen erektorske cevi ter vzmeti
Description
Ko so nastavitveni gumbi priviti, potisnejo erektorsko cev proti vzmetnemu sistemu, ko so gumbi odviti, vzmetni sistem premakne erektorsko cev.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja