Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Navodila za uporabo » Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Cobra 8×42, 10×42
Commander 7×50, 7x50K, 7x50K Global
Navigator Pro 7×30, 7x30K, 7×50, 7x50K
Nighthunter XTR 8×30, 8×30 LRF, 8×56
Ranger XTR 8×32, 8×42, 10×42, 8×56
Safari Ultrasharp 8×22, 10×26, 8×30, 10×30
SkyHawk 3.0 10×26, 8×32, 10×32, 8×42, 10×42
Wildlife XP 8×24, 10×26, 10.5×28, 8×44, 10×44

Daljnogledi Steiner so zasnovani in izdelani tako, da omogočajo udobno opazovanje objektov za dolgotrajno zanesljivost ter natančnost. Ne potrebujejo posebne nege in vzdrževanja in so enostavni za uporabo. Kljub temu skrbno preberite nekaj napotkov za optimalen izkoristek možnosti, ki jih nudijo Steiner daljnogledi.

Struktura daljnogleda

Praktično vsi sodobni daljnogledi v svoji konstrukciji vsebujejo optičen element imenovan prizma, ki večkrat lomi optično pot svetlobe v daljnogledu. Na tržišču so razširjeni predvsem daljnogledi s Porro in strešnimi prizmami (Slika 1).

Slika 1: Struktura daljnogleda s Porro in strešno prizmo

Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

 

Uporaba daljnogleda z/ brez očal

Daljnogled z zložljivimi očesnimi školjkami (Slika 2): pri uporabi daljnogleda brez očal, jih pustite nezložene (na sliki levo) in jih po uporabi zložite. V primeru da uporabljate očala, školjke zložite (na sliki desno).

Slika 2: Zložljive očesne školjke

Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Daljnogled z vrtljivimi očesnimi školjkami (Slika 3): pri uporabi daljnogleda brez očal, odvijete očesni školjki navzven v levo do skrajno zgornjega zaskočnega položaja (na sliki levo). Za nosilce očal, privijete očesni školjki desno navzdol na zadnje zaskočno mesto (na sliki desno).

Slika 3: Vrtljive očesne školjke

Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Očesni školjki je možno očistiti ali zamenjati. V ta namen je potrebno obe školjki povsem odviti.

Nastavitev zenične razdalje

Razdalja med zenicama se od človeka do človeka razlikuje. Da bi dosegli optimalno nastavitev, daljnogled držite v položaju za opazovanje in obe polovici daljnogleda premikajte navzven ali navznoter (Slika 4), dokler pri pogledu skozi oba okularja ne zagledate samo eno okroglo sliko. Tako je daljnogled pravilno nastavljen za zenično razdaljo vaših oči.

Slika 4: Zenična razdalja

Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Nastavitev ostrine

Daljnogled ima osrednji gumb za nastavljanje ostrine (Slika 5) in gumb za izravnavo dioptrije – popravkov vida Slika 6).

Z obema očesoma pogledate skozi daljnogled, zamižite z desnim očesom ali zakrijte desni objektiv in z osrednjim gumbom (Slika 5) nastavite ostrino slike v levem delu daljnogleda.

Nato zamižite z levim očesom ali zakrijte levi objektiv in z gumbom za nastavitev dioptrije (Slika 6) nastavite ostrino desnega dela daljnogleda. Za ostrenje obeh slik uporabljajte vedno isti objekt. Tako je daljnogled nastavljen za vaše oči in od tukaj naprej nastavljate ostrino le še s sredinskim gumbom (Slika 5).

Slika 5: Gumb za ostrenje Slika 6: Gumb za dioptrijo
Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Gumb za nastavljanje dioptrije (Slika 6) je opremljen z oznakama + in – ter indeksnimi točkami za različne uporabnike daljnogleda. Sedaj se ostrina ne glede na oddaljenost nastavlja samo še z osrednjim gumbom (Slika 5).

Pravilna uporaba

Daljnogled držite z obema rokama kolikor je mogoče mirno. Če je možno se s komolcema naslonite na trdo podlago ali oporo. Pri pogledu skozi daljnogled z veliko povečavo je občutljivost daljnogleda na tresljaje zelo velika. Pri opazovanju, oči ali daljinska dela očal pritisnite tesno na očesni školjki.

Vodoodporni daljnogledi

Če je vaš daljnogled vodoodporen, pomeni, da je v celoti napolnjen z dušikom ter zatesnjen tako, da preprečuje notranjo kondenzacijo in zameglitev, hkrati pa še zadržuje prah. Potopen je do enega metra, kjer zdrži do 15 minut.

Prilagodljivost za stojalo

Slika 7: Pritrditev adapterja za stojalo

Daljnogledi Steiner Cobra, Commander, Navigator Pro, Nighthunter XTR, Ranger XTR, Safari Ultrasharp, SkyHawk 3.0, Wildlife XP

Nekateri daljnogledi imajo vgrajen adapter za stojalo. Na teh modelih je pod pokrovom luknja za navojni vijak. Za pritrditev adapterja najprej odstranite pokrov, nastavite adapter in ga privijte (Slika 7). Takšni montažni daljnogledi omogočajo dodatno stabilnost in udobje predvsem ob večjih povečavah.

Varnostni napotki

Z daljnogledom nikoli ne glejte proti soncu, saj lahko s tem poškodujete svoje oči. Prav tako nikoli ne pustite daljnogleda na soncu, saj lahko s tem povzročite požar.

Vzdrževanje

Daljnogled vedno shranjujte s školjkami obrnjenimi navzgor, kar bo preprečilo prekomeren pritisk in obrabo školjk. Pazite, da vam daljnogled ne pade na tla oziroma, da ga ne poškodujejo drugi udarci. Hranite ga v suhem in hladnem prostoru.

Nega in čiščenje

Optične površine čistimo z mehko laneno krpico, mehkim usnjem ali posebnim silikonskim papirjem, pri tem pa pazimo, da prej morebitne prašne delce odstranimo s čopičem ali pihanjem. Prstni odtisi se lahko, če jih takoj ne odstranimo, zažrejo v steklo in jih potem ni več mogoče očistiti. Če želite leče bolje očistiti lahko uporabite tudi tekočino za čiščenje leč ali pa čisti alkohol, vendar pa tekočino obvezno nanesite na krpo in je nikoli ne nanašajte neposredno na lečo.

Z gumo obložene daljnoglede čuvajte pred vplivi oljnatih in maščobnih snovi. Madeži in prstni odtisi na gumirani oblogi se zlahka odstranijo z ovlaženo krpico.

Nikoli ne poskušajte očistiti notranjosti daljno-gleda, prav tako ga ne poskušajte razstavljati.

GARANCIJSKI POGOJI

Garancijsko jamstvo

Ob upoštevanju priloženih navodil ter ob skrbnem ravnanju z izdelkom, proizvajalec jamči visoko kakovost izdelave in zanesljivo delovanje ter neoporečen izgled izdelka za podano garancijsko dobo.

10 let garancije

za napake in okvare, ki so nastale ob pravilni in skrbni uporabi optičnega izdelka ter pri upoštevanju napotkov iz navodil za uporabo.

Garancija pokriva vse okvare, ki bi nastale zaradi napake v materialu ali napake pri proizvodnem procesu.

Garancijski rok prične teči z dnevom nakupa kar potrjujeta originalni račun in garancijska knjižica.

Prekinitev garancijske dobe

Garancija ne velja pri poškodbi daljnogleda (padec, udarec in podobno) in pri poskusih popravil ali posegov nestrokovne in nepooblaščene osebe. V jamstvo tudi niso vključene torbice, nosilni jermeni, pokrovčki in gumijaste školjke.

V primeru kakršnihkoli mehanskih poškodb optičnega izdelka ali ob nepravilni uporabi se garancijska doba prekine. Slednje prav tako velja v primeru popravila/modifikacije pri nepooblaščenih osebah, kar se prav tako šteje za prekinitev garancije.

Povzročitev škode zaradi višje sile ali vplivov okolja je izvzeto iz garancijskega jamstva.

Garancijska popravila

V primeru okvare izdelka v garancijski dobi je potrebno izdelek s kratkim pojasnilom problema poslati na naslov pooblaščenega serviserja ali na naslov proizvajalca. Ob tem je potrebno priložiti kopijo originalnega računa ter izpolnjeno garancijsko knjižico oziroma garancijski list. V primeru, da se garancijska knjižica ne nahaja ob izdelku, velja kot garancija originalen račun. V primeru, da je proizvajalec lociran izven Evropske Unije – EU lahko izdelek s pojasnilom okvare ter kopijo originalnega računa vrnete nazaj k prodajalcu.

Garancijska popravila bodo izvedena v roku 45 dni, v nasprotnem primeru je kupec opravičen do zamenjave izdelka ali povrnitve kupnine.

V primeru garancijskega popravila kupec krije stroške transporta izdelka do pooblaščenega servisa, proizvajalca ali prodajalca.

Zamenjani ali popravljeni deli ne podaljšajo garancijske dobe izdelka in sicer le ta ne glede na okoliščine vedno velja od dneva nakupa dalje v roku podanem s strani proizvajalca.

Testiranje izdelka

Pridržujemo si pravico da vrnjen izdelek testiramo, oziroma ga pošljemo na testiranje k proizvajalcu in tako preverimo njegovo delovanje. V primeru brezhibnega delovanja si pridržujemo pravico do povrnitve vseh nastalih stroškov.

Izjava o skladnosti

Izjavljamo, da proizvod ustreza tehnični dokumentaciji proizvajalca.

Optics Trade d.o.o.

Pirnikova ulica 5

2310 Slovenska Bistrica

T: 031 770 520

info@optics-trade.eu

www.optics-trade.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja