Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Daljnogledi - Novosti » Daljnogled z daljinomerom Leupold BX-4 Range HD 10×42

Daljnogled z daljinomerom Leupold BX-4 Range HD 10×42

Leupold prihaja v ospredje

V zadnjih letih so trg preplavili različni daljnogledi LRF v razredu 10×42, saj se je vse več proizvajalcev optike začelo osredotočati na ta segment. Združitev daljnogledov s tehnologijo za merjenje razdalje je dopolnila nabor izdelkov na trgu in vsekakor vzbudila navdušenje med kupci. Leupold je pred nekaj leti predstavil daljnogled z laserskim daljinomerom 10×42 RBX-3000 HD, letos pa se je konkurenci predstavil z daljnogledom z daljinomerom Leupold BX-4 Range HD 10×42. Na letošnjem sejmu IWA 2023 smo si ga lahko podrobneje ogledali.

Leupold BX-4 Range HD 10×42, Vir: Leupold

Prvi vtisi

Kompaktnost naprave nas je takoj navdušila. Daljnogled je manjši in krajši od številnih drugih konkurentov v razredu 10×42, a se vseeno ponaša s trpežnim ojačanim ohišjem, visokokakovostnim steklom in premazi.

Funkcija TBR/W uporabniku omogoča natančno določanje balističnih razdalj tudi na velikih razdaljah in pod ostrimi koti z dosegom do 2400 metrov pri odsevnih predmetih, 1460 metrov pri drevesih in približno 900 metrov pri tarčah v velikosti srnjadi.

Leupold BX-4 Range HD 10×42

BX-4 Range HD 10×42 je opremljen z visokozmogljivo tehnologijo DNA® (Digitally Enhanced Accuracy), ki z naprednim algoritmom analizira več povratnih laserskih pulzov, s čimer zagotavlja natančnejše in zanesljivejše meritve razdalje tudi v zahtevnih vremenskih razmerah ali na zahtevnih terenih.

Specifikacije modela BX-4 Range HD 10×42

Leupold je v napravo vključil 25 izbirnih balističnih družin za izračun krivulj. Kljub vsemu pa daljnogled nima povezave Bluetooth ali vgrajenih okoljskih senzorjev, kar bi nekatere uporabnike lahko odvrnilo od nakupa.

Pozitivno je to, da je rdeči zaslon OLED dobro berljiv pri močni sončni svetlobi in da ga je mogoče zatemniti pri šibkejši svetlobi, zaradi stekla, ki je povsem prozorno od roba do roba, pa ne utruja oči. Ohišje je zasnovano z obojeročnimi programirljivimi gumbi na vrhu, ki jih je mogoče uporabljati z desnim ali levim kazalcem, kar je zelo priročno.

Leupold BX-4 Range HD 10×42

Čeprav je kakovost slike daljnogleda BX-4 Range HD dobra, ne dosega kakovosti daljnogledov BX-4 brez tehnologije merjenja razdalje, ker lahko daljinomer poslabša kontrast in svetlost. Poleg tega žarkovni delilnik potrebuje dodaten element objektiva, kar lahko še zmanjša skupno svetlost slike. Kljub temu se daljnogled dobro obnese pri šibki svetlobi in ponuja natančno ostrenje za opazovanje na srednje razdalje.

Leupold BX-4 Range HD 10×42

Daljnogled Leupold BX-4 Range HD je težek skoraj 1150 g, kar bo za nekatere uporabnike morda preveč. Grob profil na ohišju zagotavlja boljši oprijem in uporabo naprave.

Če potegnemo črto

S predstavitvijo daljnogleda BX-4 Range HD je Leupold naredil korak naprej v svetu manjših in kompaktnejših daljnogledov z vrhunsko optiko, zlasti v primerjavi z izdelki istega cenovnega razreda. Njegove pozitivne lastnosti so kompaktnost, robustno gumijasto ohišje in izjemno učinkovito merilno območje.

Po drugi strani pa bi cena modela BX-4 HD lahko bila malce visoka. Glede na visoko maloprodajno ceno (1999 €) bo težko konkuriral cenovno podobnemu modelu Leica Geovid in bo verjetno lažje uspel v ZDA kot v Evropi.

Naprava ima boljšo optiko od naprav Kahles, Vortex in Sig Sauer, vendar bo verjetno tudi dražja. Poleg tega je trg zelo konkurenčen, saj so na voljo številne podobne visokokakovostne naprave podjetij Delta, Alpen, Minox in Steiner, merilo kakovosti pa je Leica. Menimo, da bi se podjetje Leupold na trgu bolj uveljavilo, če bi bilo cenovno bolj konkurenčno in umeščeno med druge kitajske konkurente in podjetje Leica.

Veseli smo, da smo na sejmu IWA lahko nabrali prve vtise o izdelku, in komaj čakamo, da ga bomo lahko preizkusili na terenu.

Summary
Article Name
Daljnogled z daljinomerom Leupold BX-4 Range HD 10x42
Description
Leupold se je letos konkurenci predstavil z daljnogledom z daljinomerom Leupold BX-4 Range HD 10x42. Na letošnjem sejmu IWA 2023 smo si ga lahko podrobneje ogledali.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja